Βίντεο: Το Κιλκίς 34 χρόνια πριν

Η εκπομπή «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ» παρουσίασε το 1978 ένα επεισόδιο με τίτλο «ΚΙΛΚΙΣ» κάνοντας ένα αφιέρωμα στην ιστορία και στις ομορφιές του.

Κάτοικοι μοιράζονται με τους τηλεθεατές σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με την εξέλιξη της περιοχής. Η νεότερη ιστορία του ΚΙΛΚΙΣ αρχίζει το 1912, οπότε και απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.

Ως τότε, ήταν απλώς ένας μικρός οικισμός, όπου υπήρχαν δύο μαχαλάδες: ο τουρκικός και ο βουλγαρικός μαχαλάς. Ελληνικό στοιχείο στην περιοχή δεν υπήρχε ακόμη.

Πρόκειται για ένα νομό που συγκέντρωνε ανέκαθεν μεγάλο αριθμό προσφύγων, κάτι που ξεκίνησε από το 1913. Κάτοικοι της πόλεως μιλούν στο φακό της εκπομπής για τους Πόντιους και Θρακιώτες πρόσφυγες που ζουν εκεί, για τις δυσκολίες των προηγούμενων δεκαετιών, για τη γεωργική δραστηριότητα της περιοχής, για τις ποικίλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο παρελθόν.

Το ΚΙΛΚΙΣ έχει στην ΕΛΛΑΔΑ το μεγαλύτερο ποσοστό απόδημων μεταναστών σε ξένες χώρες.

Οι αλλεπάλληλοι πόλεμοι, οι πολιτικές διενέξεις, το μη ποτιστικό έδαφος είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αυτή η προσφυγούπολη παρέμεινε φτωχή.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:Το Κιλκίς 34 χρόνια πριν

kilkistoday.gr

Υποβολή σχολίου