Η Γιορτή της Μπάμπως

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΩΣ

Στις 8 Ιανουαρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άσπρου θα αναβιώσει ,όπως κάθε χρόνο ,το έθιμο της Μπάμπως. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόγονοί μας από την Ανατολική Ρωμυλία  και γινόταν προς τιμή της μαμής του χωριού που βοηθούσε να έλθουν τα παιδιά στον κόσμο. 

Από το πρωί οι γυναίκες του χωριού στολισμένες  ιδιαίτερα, με δώρα (σαπούνι και πετσέτα) συγκεντρώνονταν στο σπίτι της μαμής. Εκεί η καθεμία ξεχωριστά  έπλενε και σκούπιζε τα χέρια της ,για να την τιμήσει για την πολύτιμη προσφορά της . Η μαμή με την σειρά της έστρωνε τραπέζι για όλες με κύριο γεύμα πληγούρι βρασμένο με κρέας χήνας και κρασί! Στη συνέχεια ακολουθούσε στην αυλή του σπιτιού χορός , που τον έσερναν όλες οι γυναίκες με τη σειρά κρατώντας στο χέρι το φλάμπουρο( ένα κλαδί  στολισμένο κυρίως με φρούτα της εποχής ).΄Ολες μαζί μετά κατευθύνονταν στα καφενεία του χωριού χορεύοντας και κατέληγαν στην πλατεία του χωριού . Εκείνη τη μέρα επιτρέπονταν τα πειράγματα και κάθε είδους αστειότητες χωρίς παρεξηγήσεις.

Το βράδυ συνεχίζονταν το γλέντι στα καφενεία του χωριού μέχρι αργά και έτσι τελείωνε η γιορτή δίνοντας μεγάλη  χαρά και ζωντάνια σε μικρούς και μεγάλους.

 

 

Ο Πολιτιστικός  Σύλλογος θέλοντας να διατηρήσει το έθιμο αυτό διοργανώνει ως εξής το πρόγραμμα της γιορτής της Μπάμπως:

 

Συγκέντρωση των γυναικών στις 10:30 π.μ στην Εστία για το «πλύσιμο» της Μπάμπως.

Χορός στα καφενεία του χωριού και στην πλατεία.

Γεύμα και κεράσματα στην Εστία με χορό και τραγούδι!

Στις  8 η ώρα το βράδυ γλέντι στην Εστία. Στο τραγούδι  η Τασούλα Αγράδα!!! 

 

Σας περιμένουμε να περάσουμε κάποιες ευχάριστες ώρες και να ξεδώσουμε όλοι μαζί για  να πάρουμε δύναμη και να αντέξουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας!!!

 

 

1 comment

    • Dora on January 8, 2013 at 9:35 am
    • Reply

    Χρονια πολλα στον Ασπρο και στους Ασπρωτες!!Nα ΄στε γεροι να αναβιωνεται καθε χρονο αυτα τα ωραια εθιμα !Καλο θα ηταν καποια φορα να επαναφερουμε και το βρεξιμο του Αη-Γιαννιου διοτι τεινει να ξεχαστει..!Και του χρονου..!

Υποβολή σχολίου