Στον Άσπρο κρατούν καλά οι παραδόσεις

mpamposΜε αποκορύφωμα το έθιμο της Μπάμπως, το χωριό Άσπρος του νομού Κιλκίς κατοικείται από απογόνους του χωριού Μπιάλα της Ανατολικής Ρωμυλίας,το οποίο είχε διατηρήσει δια μέσου των αιώνων την ελλήνική ορθόδοξη φυσιογνωμία του.

Κατάφερε να επιβιώσει μέσα στις ιδιαιτέρως αντίξοες συνθήκες της Οθωμανικής περιόδου και να αναδείξει τα ήθη,τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Ωστόσο οι κάτοικοι του “γεύθηκαν”την πίκρα της προσφυγιάς,όπως και εκατομμύρια άλλων Ελλήνων,αφού αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους και να εγκατασταθούν στην ελεύθερη Ελλάδα.

Το 1926 ήρθαν οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού Άσπρου στον καινούριο τόπο τους.Κατάφεραν δε να παραμείνει το χωριό «ζωντανό κύτταρο» της ελληνικής κοινωνίας με σπουδαίες επιδόσεις στον πολιτισμό,τα γράμματα,τον αθλητισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

Η αγάπη των ιδίων των προσφύγων για τις αλησμόνητες πατρίδες τους έφερε μαζί την νοσταλγία και την προσπάθεια για ηθική αποκατάσταση.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Ανατολική Ρωμυλία»είναι το «ζωντανό κύτταρο»κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας και εκδήλωσης.Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1982 και συνεχίζει να κρατεί τις παραδόσεις,τα ήθη και τα έθιμα. Ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο είναι το έθιμο των Φώτων,ένα πανάρχαιο έθιμο,το οποίο οι κάτοικοι του Άσπρου διατηρούν έως και σήμερα. Παλιότερα όλα τα παλικάρια του χωριού έπεφταν στο νερό του αρδευτικού καναλιού για να πιάσουν τον Σταυρό!  Στις 7 Ιανουαρίου του Αγίου Ιωάννου,όλα τα ελεύθερα παλικάρια έβρεχαν με νερό τις ανύπανδρες κοπέλες με την ευχή να παντρευτούν μέσα σε εκείνη τη χρονιά.Το έθιμο αναβιώνει έως και σήμερα.

Ένα άλλο έθιμο είναι αυτό της Μπάμπως,που αναβιώνει εδώ και 80 χρόνια από τους κατοίκους του Άσπρου με άξιο συνεχιστή της παράδοσης τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Ανατολική Ρωμυλία».  Το έθιμο συμβολίζει την γυναικοκρατία,που γιορτάζεται σε πολλά μέρη της Βορείου Ελλάδος.Η Μπάμπω,που στα Θρακιώτικα σημαίνει μαία(μαμή),έχει ως έργο το ξεγέννημα των εγκύων γυναικών.Για το λόγω αυτό την ημέρα αυτή γίνεται αναπαράσταση του τοκετού από την υποτιθέμενη μαμή.

Από το πρωί οι γυναίκες του χωριού πηγαίνουν με διάφορα δώρα και γλυκίσματα,ώστε να την ευχαριστήσουν,της προσφέρουν ένα σαπούνι και της πλένουν τα χέρια.

Η μαμή δίνει ευχές στις εγκύους γυναίκες :

«Όπως γλιστράει το σαπούνι,έτσι να γλιστρήσουν τα παιδιά από πάνω σας»

Άλλο δώρο που της κάνουν,είναι το κολιέ από διάφορες κόκκινες πιπεριές(τσούσκες)και καλαμπόκι,που το κρεμούν στο λαιμό της.

Η μαμή περιμένει στο σπίτι της,φτιάχνει τραπέζι και μια πίτα που την μοιράζει στα νέα κορίτσια με διάφορες ευχές.

Ακολουθούν γλέντι,χορός και τραγούδι στην πλατεία,στο καφενείο και στο πολιτιστικό κέντρο.

 

Άρθρο της Δήμητρας Καρατραγιάννη δημοσιευμένο στην Ημερησία του νομού Κιλκίς.

Υποβολή σχολίου